Több, mint reziliencia* – úton a valódi céljaid felé, a harcművészetek filozófiájának és gyakorlatának támogatásával

A Mentális Állóképesség Fejlesztése program több évtizedes munka eredménye. Rengeteg saját tapasztalat, egyéni útkeresés és persze ennél is több coaching folyamat, kísérői munka eredményeként alakult ki. Egy nagyon egyszerű paradigmára épül:

 • Ahhoz, hogy bármilyen, számunkra fontos dolgot elérjünk az életünkben, meg kell határoznunk, mi is az, céllá kell formáljuk. 
 • A célunkhoz vezető úton számos nehézséget, akadályt kell legyőznünk.
 • Ezeknek jelentős része saját magunkból fakad, és általában csak kisebb része valóban külső körülmény. Az utóbbiakat is leginkább az teszi nehézzé, ahogyan viszonyulunk hozzá.
* – Reziliencia

A fentiekből adódóan meglehetősen sok belső erőre van szükségünk ahhoz, hogy az akadályokon túljutva végül elérhessük, amit igazán szerettünk volna. 

A belső erő megtalálását, megerősítést és fenntartását jelenti a mentális állóképesség fejlesztése. 

Ehhez a folyamathoz a harcművészetek filozófiája és gyakorlata nagyszerű, élvezetes és rendkívül hatékony platformot, keretet jelent – gyakorlatilag bárki számára, függetlenül fizikai adottságaitól, sportmúltjától, vagy  épp harcművészeti tapasztalatától. 

Kiknek szól a mentális állóképesség fejlesztése program?

Bárkinek, aki szeretne bizonyos célokat elérni, de ügyesen lebeszéli magát róla, vagy hagyja, hogy mások lebeszéljék. Nem tud, nem mer belevágni. Ennél pontosabban, csupán néhány példa erejéig:

 • aki szeretne egy vállalkozást elindítani
 • szeretne új munkahelyet találni
 • valami egészen mást dolgozna, mint amit most
 • notórius halogató
 • igazán jó szeretne lenni valamiben
 • hajlamos feladni, lemondani a céljairól, legyen az bármilyen kicsinek tűnő, vagy nagy jelentőséggel bíró dolog:
  • egy idegen nyelv megtanulása
  • egészségesebb életmód választása
  • egy rossz szokás elhagyása

Ezekkel, és hasonló “társaikkal” szinte minden  nap találkozom edzőként ugyanúgy, mint a fejlesztői munkámban – és én sem vagyok mentes némelyiktől. Ezért is hoztam létre ezt a programot – mert tudom, milyen felszabadító érzés, amikor valaki magára talál, és elkezdi a saját útját járni.

Mivel lesz gazdagabb, aki elvégzi a programot?

 • Először is, elsajátít egy olyan szemléletet, amivel sokkal könnyebben fogja tudni elérni a maga elé tűzött célokat most és a jövőben is. 
 • A program során valódi, konkrét célokkal dolgozik mindenki, ezért aki belevág, az nagy valószínűséggel eléri a maga elé tűzött célt, vagy legalábbis elindul az oda vezető úton, ha egy hosszabb időtávú dologról van szó. 
 • Befejezi a halogatást. 
 • Megtanulja a fentiekhez szükséges készségeket.
 • És végül – de elsősorban – igen izgalmas újdonságokat tanul saját magáról.

A mentális állóképesség program tematikája

A koncepció lényege, hogy a test fizikai edzése és a „mentális” állóképesség fejlesztése között párhuzamos kapcsolatot hozunk létre, és egy időben és térben dolgozunk velük. A fizikai gyakorlatok során értjük meg saját működésünket, reakcióink, ösztönös válaszaink természetét: félelmeinket, negatív, önkorlátozó gondolatainkat, hiedelmeink világát. Mindezeket a saját célunk kapcsán újrarendezzük, feldolgozzuk, átalakítjuk olyan módon, ahogyan leginkább tudnak minket szolgálni, támogatni.

 A fizikai gyakorlatok összetevői a harcművészetek világából származnak – rendkívül világosak, pontosak és néha pozitívan sokkolóan világítanak meg bizonyos viselkedési mintákat. Egy filippino rendszert – kali/eszkrima – használunk platformként, közvetítő közegként. Ebben a rendszerben ugyanis botokkal dolgozunk, egymással gyakorolva, de akár egymáshoz hozzá sem érve. Nem célunk magának a harcművészetnek az elsajátítása, az viszont igen, hogy annak egyértelmű üzeneteit, tanulságait bárki könnyedén megérezhesse, függetlenül a fizikai adottságaitól. A karate gazdag filozófiájának becsatornázásával válik teljessé a “harcművészeti platform”

Minden résztvevő meghatároz egy személyes célt, ami fontos a számára. Érvényes, élő célról van szó, nem egy hipotézisről. A folyamat “mentális” részében ezzel foglalkozunk. 

A fizikai gyakorlatok során mélyebb bepillantást nyerünk saját belső ellenállásaink és erőforrásaink világába.

Ezeket feldolgozzuk, megértjük, tudatosítjuk. Megtanuljuk, hogyan tudjuk a megjelenő ellenállásokat felhasználni mentális állóképességünk erősítéséhez.

A saját célunkhoz kapcsolódóan megvizsgáljuk ugyanezt, és konkrét lépéseket teszünk az előttünk álló akadályok legyőzésére.

Hogyan épül fel a program?

 • 3 x1 nap műhelymunka (csoportos) – dojoban zajlik, fizikai feladatokkal is dolgozunk (kali/eskrima). Az alkalmak kéthetente követik egymást, vagy péntekenként, vagy szombatonként. A három nap alatt hat témát dolgozunk fel. (Napon belüli ritmus: 9.00-12.30, 14.00-17.30)
 • Folytatási lehetőség: egyéni- vagy csoportos folyamatkísérés/coaching – ha mutatkozik rá igény, vagyis, ha akarják 🙂

Miért érdemes ezt az önismereti/fejlesztő programot választanod?

Felkészít a jövőre

Sőt, talán már a jelenre.… A világunk az egyre gyorsabb és egyre nagyobb léptékű változásról szól. Azzal együtt, hogy mindannyian törekszünk valamilyen szintű kiszámíthatóságra, állandóságra, biztonságra, a rugalmas alkalmazkodás alapvető készséggé kezd válni. A program egyik alapvetése a változással való folyamatos együttmozgás, a változással szembeni ellenállás energiájának tudatos átalakítása és felhasználása. 

Egyedi, változatos módszertan

Ahogyan az idegrendszer működésével kapcsolatos tudásunk folyamatosan, hihetetlen tempóban gyarapszik, úgy válik szinte tapinthatóvá az “ép testben ép lélek” paradigma igazsága. Egyszerűen: lényegesen jobban tudunk “működni” (gondolkodni, tanulni, cselekedni), sokkalta hatékonyabbak vagyunk, ha fizikailag tapasztalható módon tanulunk – illetve, ha a testünk sem csak tesped: pl. egész nap ülünk egy képzésen, hanem valamekkora (nagyon egyénfüggő, hogy milyen) intenzitású mozgással váltogatjuk az ücsörgős periódusokat.

A rezilencia (lelki alkalmazkodókészség), a harcművészetek filozófiája és gyakorlata, az idegrendszer működésének kutatása során szerzett ismeretek ötvözésével kialakított program egy nagyon változatos és izgalmas egésszé áll össze. Mozgunk, gondolkodunk, beszélgetünk – egy időben és egy térben.

 Hozzásegít, hogy az légy, aki vagy

A Maslow piramis* egyre inkább a feje tetejére áll. Mindannyiunknak vannak ismerősei, akik szép lassan akár fizikailag is belebetegedtek a szuper életszínvonaluk biztosításáért folyó megfeszítettségbe. Egyre többen találkozunk olyanokkal, akik elveszítették biztosnak tűnő állásukat, megélhetésüket. Vannak, akiket ez még görcsösebb ragaszkodásra késztet mindahhoz, ami a számára ismert világ. Másokat – és nekik szól ez a program – halványan megérint a változásban rejlő lehetőségek gondolata. Egy önazonosabb, akár a környezetünket is jobbá tevő lét lehetősége. Minden önmagunk formálásával kezdődik.

A következő csoportok időpontjai:

Pénteki csoport

2022. szeptember 30.

2022. október 14.

2022. október 28. 

Szombati csoport

2022. november 5. 

2022. november 19.

2022. december 3.

Jelentkezés és felvételi folyamat:

Ha jelentkezel a programra, először egy előkészítő beszélgetés erejéig találkozunk. A beszélgetés során

 • én talán többet megértek abból, hogy mik a céljaid, mire van szükséged – így hozzád is alakíthatom a programot,
 • te megismered a dojo-t, a környezetet, ahol a workshopok lesznek,
 • jobban rálátsz a programra, arra, ahogyan dolgozunk. Kipróbáljuk azt a mozgást is, amit a kali/eszkrima jelent a folyamatban.

Ha minden rendben, akkor belevágunk!

Részvételi díj:

25.000,-Ft / nap, Összesen 75.000,- Ft

hu_HU